Naviko Seilskole, seilkurs for alle. Spennende seiling langs skandinaviske kyster! 100% fornøyd garanti!

Seilkurs – JEG??

Hvem kan lære å seile med Naviko Seilskole

Alle som har interesse kan lære å seile, uansett kjønn, alder, styrke eller ulike handicap.

Med hva slags båter?

Vi har helt fra sesongen 2003 brukt en rommelig Saxe 38 foter med dekksalong. Båten er en gedigen havseiler hvor dekksalongen gir ly for eventuelt dårlig vær. Båten er tung og trygg, noe som gir rolige bevegelser. Den har tre doble lugarer og to toaletter og en stor bysse. (Skipper´n liker å lage mat…) Dette gir de beste omgivelser for å lære mest mulig. Sax´en har storseil på 43m2,  63m2 genoa på rullestag, løst kutterstag med ny (2022) selvslående fokk på 28m2, hardværs kryssfokk på 19m2, pluss en ny (2024) Code one på rulle!

I 2012 kjøpte vi en Jeanneau 439 som etter et par sesonger i Tyrkia seilte over til Karibien, BVI. I 2023 seiler vi henne hjem, og hun er nå solgt til en familie som skal til Karibien i 2025😉

Hvorfor seilkurs med Naviko Seilskole?

Er du ute etter et seilkurs som er tilpasset dine (manglende?) seilerfaringer, med rommelig plass for prøving og feiling, god mat og tålmodige instruktører? Da kan Naviko være noe for deg…. Vi gir deg også profesjonelle kompendier du vil ha nytte av i mange år. (56 A4-sider i farger og med profesjonelle illustrasjoner på kombi- og skipperkurs, 16 sider på begynnerkurs, kanskje de beste på markedet)? Videre fyller vi ikke opp båten med for mange elever, og vi prøver ikke selge deg et bestemt båtmerke… Har vi akseptert din påmelding vil du heller ikke få beskjed om at det «dessverre ikke blir noe kurs pga for få påmeldte».

Hva må jeg kunne på forhånd?

«Planen er å finne Koster!»

På begynner- og kombikurs, i prinsippet ingen ting om båt eller seiling. Kan du litt eller mye? Da har du mer kunnskap å dele med dine medelever. Påbygningskurs over 3 døgn krever fullført begynnerkurs eller noe seilerfaring. Skipperkurs (6 døgn i Skagerak eller to uker til Scotland) krever erfaring fra flere år på kysten.

Kvinnekurs!

Selv om over 50% av elevene er kvinner, ønsker mange kvinner egne kvinnekurs for å slippe følelsen av å dumme seg ut overfor mannfolk som naturligvis kan mye mer…. Etter utallige oppfordringer arrangerer vi eget seilkurs for kvinner. Enten som et vanlig kurs, eller vi har med vår egen gourmetkokk, alle måltider blir servert, og du slipper oppvasken etterpå!!! Bare ha med egne klær, vi ordner resten! Vi garanterer fullt utbytte og stor stemning! (Vi fraber oss klager fra respektive menn som synes kona har blitt bortskjemt…) Dette kurset har vært nedlagt i mange år pga en rettsak ifb at vi nektet å være medlem av Reisegarantifondet. Nå har vi meldt oss inn, og dermed kan kurset starte opp igjen!

Hva lærer jeg i løpet av et kurs?

På et begynnerkurs gir vi deg et godt startgrunnlag. Vi lærer deg sikkerhet til sjøs. Du blir kjent med båten, og lærer å behandle den både for seil og motor.OBS, før det er påmeldt noen kan alle kurs endres med tanke på innhold og sted, f.eks kan et begynnerkurs i helgen bli til familiekurs eller et annet opplegg! Gå til og fra brygger, (dette terper vi på!) lærer «basic» bruk av sjømerker, kart og kompass. Fra 2012 har vi  på kombi- og skipperkurs undervist ihht ICC-sertifikatet. (International Certificate of Competence) og fra 2017 kan du gå opp til praktisk ICC prøve hos oss, gjennom et samarbeide vi har med Norsk Maritim Kveldsskole. For båtutleie rundt om i Europa, er dette sertifikatet som er etterspurt.

Hva må jeg kunne på forhånd?

«God mat er aldri langt unna»

På våre 5- og 6 dagers kurs (mandag til fredag/lørdag)  blir det i tillegg mye navigasjon, knuter, seilhåndtering, sjøveisregler, nattseilas og mange timer praksis. Vedlikehold av båt og motor går vi også gjennom. Sist, men ikke minst, på alle kurs lærer du mann-over-bord manøveren i tillegg til andre nødprosedyrer.

Skipper´n garanterer at du føler du deg rimelig stolt når du legger til brygga under seil, ingen motor igang! (- og det kan du høre om andre seilskoler lar alle elever gjøre på begynnerkurs)

Etter et slikt kurs har du et meget godt grunnlag til å gjøre dine første turer på egenhånd.

ICC kurs/sertifisering

For kompetente: Vanligvis opplæring en kveld, ca 4 timer og eksamen kvelden etter, ca 3-4 timer, avhengig av antall elever.

Påbyggingskurs

For dem som har gått begynnerkurs, eventuelt seilt noe tidligere, arrangerer vi påbygging opptil kombikurset. Kurset varer i tre døgn, temmelig intensivt, og inkluderer en nattseiling. Avreise normalt torsdag kveld til søndag, eller søndag kveld og retur onsdag kveld, men dette kan variere.

Hvor går kursene?

Start er på Sætre i Hurum (ved Oslofjordtunnelen) Der finnes parkeringsplass med nattevakt, bussforbindelse til Oslo og Drammen og bra med butikker. Begynnerkurs og radarkurs går i området rundt Håøya, Drøbak og Sætre, noe som gir spennende seilas, og varierende vanskelighetsgrad.

Kombikursene går ut Oslofjorden og videre vanligvis på svensk, noen ganger norsk side.

Påbygningskurs går fra Sætre, via Tjøme- og rundt omkring i Koster skjærgården og retur, eventuelt fra Kristiansand til Skagen.

Skipperkurs går enten fra Sætre til Danmark, eller fra Egersund/Stavanger til Scotland (forbindelse med fly, bil eller nattog) For alle kurs kan vi ha andre utgangspunkt etter avtale.

«I nærområdet vårt, rett utenfor Sætre»

Hvilken formell kompetanse får jeg?

Begynnerkurset gir deg et «Competent Crew» diplom. 6-dagers kombikurs gir et «Day skipper» diplom. Selv om vi arrangerer våre kurs etter Royal Yachting Association`s (RYA) sitt opplegg, kan vi ikke utstede noe gyldig Yachtmaster sertifikat. Rettighetene til disse sertifikatene tilhører kun RYA`s medlemsskoler og det finnes ingen godkjente RYA-skoler i Skandinavia og dermed heller ingen i Skandinavia som har rett til å utstede gyldige Yachtmaster-sertifikater. (Yachting Monthly har tatt opp nettopp problemene med at flere skoler utsteder «fake-sertifikater»)  Sjøfartsdirektoratet har bestemt at det skal innføres et utvidet sertifikat; ICC fra 1.1.2012. (International Certificate of Competence) Etterhvert vil dette- og RYA antakelig bli det eneste internasjonalt godkjente sertifikatet og ICC praktisk prøve kan avlegges hos oss i samarbeide med Norsk Maritime Kveldsskole.

Andre typer kurs?

Vi arrangerer også 8 timers praksiskurs på radar i meget relevant og utfordrende farvann. Du lærer å bruke radar, seile båt kun etter radar, beregne egen posisjon og andre båters kurs og fart, og å kunne avgjøre ti-tusenkroners spørsmålet, er vi på kollisjonskurs? Du lærer ikke å konstruere og å bygge egen radar på dette kurset, men noe teori har vi med, slik at du får en forståelse for hvilke muligheter og begrensninger verktøyet har. Fra 2020 har vi ny bredbånd fargeradar.

Eget opplegg?

Vil gjerne seile, men mangler båt?  Kontakt oss for et eget opplegg.

Hvor mange elever er med samtidig?

På begynnerkurs er vi aldri mer enn fem elever. På familiekursene og kombikursene kan vi være inntil seks elever dersom en gruppe melder seg på, men vanligvis ikke flere enn fem. Radarkurs kun fire elever. Vår Saxe 38 har køyer til 9 personer.

Hvordan er undervisningen kvalitetssikret?

Naviko er medlem av Norske BåtSkoler, og kursopplegget er godkjent av foreningen og Sjøfartsdirektoratet.

«Ofte er det noen som melder seg frivillig til realistisk mann-over-bord øvelse»

Hvilken bakgrunn har instruktøren?

Instruktøren Knut Haugen (streng, men urettferdig…?) har tjenestegjort i Sjøforsvaret som løytnant. Seilt egen båt siden 1983. Har undervist til Båtførerprøven og Båtførerkortet siden 1990 (og hatt over 400 elever) og seilt som seilinstruktør siden 1997. Skipper på 60 fots slepebåt. Skipper på seilskolebåt mellom Karibien og Norge. Seilt norskekysten fra Tromsø. For sesongen 2001 til 2003 var elevtallet årlig ca 80 på ulike nivåer. For 2004 sesongen var elevtallet ca 100. For sesongen 2005 hadde vi over 100 elever påmeldt på ulike nivåer, og i 2007, 2008, 2009 og 2010 var alle kurs smekk fulle! I 2011 hadde vi to ledige plasser, osv… Nå har vi holdt på i 25 år!

PS, Skipper´n er glad i å lage god mat, har espressokanne og mye godt i byssa…

Sikkerhetsutstyr

Om bord finnes automatisk oppblåsbare redningsvester med sikkerhetsline til alle, personlig «strobelys» til alle for bruk ved nattseilas, redningsflåte, raketter, VHF, brannslukningsapparater, livbøyer, kasteliner, oppheisingsutstyr for mann – over – bord etc.

Bilder av båten?

Se bildegalleri

Hvordan melde seg på?

«Seiltrim er viktig!» Peter og Mads, Martine bak rattet.

Send en e-mail til  seilknut at icloud dot com , send tekstmelding eller ring 915 17 817

Priser for 2024:  OBS, mat og drikke inkludert!

Kombikurs mandag 10:00 til lørdag 16:00 (evt. tirsdag til søndag); mat inkludert! kr 8000.- Tillegg for ICC praktisk prøve, kr 750. (for «papirmølla»)

ICC kurs/ praktisk prøve i godkjent skolebåt kr 3000

Begynnerkurs weekend, fredag kl 17 – 22, lørdag – søndag 09:00 – 16:00, eller 2 ukedager à 10 timer. Kveldsmat fredag, frokost og lunsj lørdag og søndag kr 4000.- (Lørdagsmiddagen velger de fleste å ta» i land»)

Påbygningskurs eller utvidet begynnerkurs, 3 døgn, f. eksempel torsdag kl 19:00 til søndag kl 16:00. Se evt. kurskalender/eventuelt på forspørsel, mat inkludert!! kr 5000.-

Skipperkurs 9 døgn Scotland, mat inkludert! kr 12.000.-

Skipperkurs 6 døgn, Skagerak, mat inkludert! kr 10.000.-

Gourmetkurs damer, tidspunkt som kombikurs, mat, drikke, vin til maten og gourmetkokk inkludert kr 9.000.- (Midlertidig stoppet av Barne og Familiedepartementet, rettsak i Drammen Tingrett endte med kr 10000 i bot, årsak, for god mat til å være seilkurs……….. Jo, det er helt sant, men nå er dette igjen mulig å gjennomføre! (Etter behov og forespørsel)

Båtdata «Miss Credit» Saxe 38 Ocean

Deplasement 16 tonn

Lengde skrog 11.79 m

LOA 13 m

Bredde 4.00

Dypgående 1.82 m

Mastehøyde 18 meter

Ferskvann 600 liter

Diesel 500 liter

Motor Yanmar 75 hk

Autoprop m automatisk variabel pitch


2 toaletter, septiktank. Varmtvannsbeholder

Propankomfyr med grill og stekeovn. Isotherm kjøleagregat

Eberspecher 3,5 kw sentralvarme, Reflex dieselovn i salong

Sikkerhet: Flåte og gummijolle, strobelys

B&G kartplotter

Brookes & Gatehouse vindinstrumenter

24 mils Simrad bredbåndsradar

Simrad NAC3 autopilot, AIS sender/mottaker
Kommunikasjon: VHF, fast og bærbar, mobiltelefon 915 17 817,

230 volt/1500 w inverter.

Cockpit med plass til 8 personer, fast cockpitbord/koppholdere, puter til cockpit

Naviko Seilskole

Kontakt oss på telefon/SMS til 915 17 817 eller e-mail:  seilknut alfakrøll icloud dot com  (du skjønner sikkert hva jeg mener)

Knut Haugen Sætretunet 6A, 3475 SÆTRE.

Miss Credit, en Saxe 38 Ocean

«Fra Alholmen, Syd-Koster» Klikk for større bilde!