Naviko Seilskole, seilkurs for alle. Spennende seiling langs skandinaviske kyster! 100% fornøyd garanti!

SEILKURS med Naviko Seilskole 

Program for 6 døgns kombikurs i seiling. Les hva våre elever skriver nederst på siden.

Etter å ha hilst på hverandre og installert oss i båten, kan et typisk seilkurs se omtrent slik ut:

Båten er ferdig proviantert for omtrent halve turen.

Vi foretar en gjennomgang av redningsvester og sikkerhetsutstyr ombord før vi tar en runde med havnemanøvrering og blir kjent med båten før vi setter kursen sydover for motor. Det passer bra å ta et måltid mat mens vi gjør unna turen mot Filtvedt. Etter maten titter vi på kart og tar for oss bruken av dette. Litt seilteori er vi innom før vi normalt setter seil. Ved lite vind går vi for motor og eventuelt noe autopilot, mens vi fortsetter en blanding av teori og praksis. Underveis sørger vi for å trene på reving av seil, ikke bare greit å kunne, men helt nødvendig!

Erfaringsmessig møter vi vind lenger uti fjorden, og avhengig av vindretning og værmelding velger vi mål for kvelden, men sannsynligvis ender vi opp enten på Missingene eller i Tjømeskjærgården. Vi har naturligvis bunkret god mat, og gjør oss flid med å kokkelere de mest smakfulle retter. (Vi deler på oppgavene, de som er noviser på kokkelering får all den hjelp de trenger!)

Lav sol og flott skyggebilde!Skyggen på fjellveggen er seilene våre under innseiling til Missingene gjennom det trange sundet vestfra. (Se kartskisse)

Utseilt dag 1, ca 35 nm, tid 6-7 timer. Klikk på bildene for stor utgave

Slepesporet viser slagene gjennom Kostersundet

Dag 2: Etter at frokost er ferdig ca klokken 9, (alle dager) går vi gjennom planene for dagen og justerer eventuelt ankomststed i forhold til værmelding. Vi repeterer litt av gårsdagens seiling før vi inntar dagens førstedose med teori. Avreise skjer ca klokken 10. Underveis gjennomgår vi hele tiden hva som skjer, navigasjonsmessig, seiltrim og sjøveisregler. Vi roterer alle gjøremål 2 ganger i timen slik at alle får praktisere ulike oppgaver under ulike forhold. Underveis spiser vi lunsj, og kaffekjelen er flittig i bruk. Mål for dagen: Grebbestad. Vanligvis går vi gjennom Kostersundet, normalt pr seil.

Utseilt dag 2, ca 40 nm, tid ca 9 timer.

Kaia på Väderöerna

Dag 3: Mer proviantering. I dag er havnemanøvreringsdagen. Vi bruker mye tid til å praktisere ulike måter på «hur man angjør en brygga» . Når vi er fornøyd, seiler vi gjennom den vakre Fjellbackaskjærgården ut til Väderöerna en typisk svensk tidligere losstasjon. Her nyter vi kvelden, får tid til litt rusling rundt på øya, og kanskje filosofere litt mens solen synker i havet?

Litt kaffe må til!

Utseilt dag 3, havnemanøvrering pluss ca 10-15 nm.

Dag 4: I dag er den store skjærgårdsnavigasjonsdagen. Målet er Kosterøyene, men vi sørger for noe mer utfordrende navigasjon enn straka vägen. Vestkusten av Sverige er skogløs og vi har ikke så mange naturlige holdepunkter for navigasjonen som på norskekysten. Vi må derfor være svært nøye med navigasjonen. I dag trener vi spesielt på posisjonsbestemmelse og bestikkseilas. Området syd for Syd-Koster er et sant virvar av øyer og et utall skjær. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen! Enten går vi til brygge, eller vi ankrer opp i nærheten av Kostersundet. I dag pleier vi å øve på mann-over-bord manøveren.

Utseilt dag 4, ca 25-30 nm, ca 9 timer.

Dag 5: I dag går ferden ut i åpent farvann, fra Koster seiler vi tvers over ytre Oslofjord til Færder, før vi ankrer opp ved Sandøya på Tjøme eller går til brygge i Sandøysund. Underveis øver vi spesielt på bestikkseilas over noe lengre strekk, og styring etter kompass. Vi spiser og slapper av, og forbereder oss på vel 3 timers spennende nattseiling (vanligvis pr. motor) i fyrleden opp til Torgersøygapet, før vi (forhåpentligvis??) fortøyer (mer eller mindre forvirret??) trygt i havn i Åsgårdstrand. eller i nærheten.

Utseilt dag 5, ca 25+19nm,

Dag 6: Vi tillater oss å skyve en time på frokost, før vi gjør unna en rask teoriprøve for å bekrefte at alle har fått med seg det vesentligste. Avreise fra ca. klokken 11. Vanligvis gir solgangsbrisen oss en mulighet til å lufte genakeren på 110m2, noe som bringer oss til Sætre før klokken 16.00. I dag er seiltrim og båtfart stikkord i undervisningen.

Utseilt dag 6, ca 30nm.

Totalt utseilt ca 195nm.

Forøvrig baserer vi ikke navigasjonen på kartplotter selv om vi har det også; her lærer vi «the basic», kjekt å kunne når elektronikken sier takk for seg!

I tillegg til mye seiling, sjøveisregler, navigasjon og liknende lærdom, har vi hatt en opplevelsesrik uke i en av verdens vakreste skjærgårder. Vi har spist god mat , knyttet bekjentskap og vennskap, hørt mange gode historier og ledd mye.

Og det siste er ikke det minst viktige!

Kombikurset tar ikke sikte på å lære alle alt om seiling, betrakt det heller som (en av de) første skritt på veien til en ny og spennende verden. Vil du lære mer kan vi anbefale deg både nyttig lektyre, mer utfordrende seilas (Skagerak- eller Scotlandstur?) og teorikurs i regi av NMK, som eventuelt fører frem til Fritidsbåtskipper`n.

Naviko seilskole. Kommer du ikke videre? trykk her Kontakt oss på telefon 915 17 817 eller e-mail: seilknut alfakrøll icloud dot com.  (Du skjønner sikkert mailadressen)!

Lunch på Brattholmen, helt i le for sønnavinden (som var 40 knop+)